V Prešove vystavuje 11 výtvarných umelcov z Noweho Saczu

18.11.2003 Celý región

Prejavom intenzívnejších stykov v oblasti kultúry medzi partnerskými mestami Prešov a Nowy Sacz v Malopoľskom vojvodstve sa stala výstava pod názvom Od sused...
Prejavom intenzívnejších stykov v oblasti kultúry medzi partnerskými mestami Prešov a Nowy Sacz v Malopoľskom vojvodstve sa stala výstava pod názvom Od susedov, ktorej vernisáž sa konala 13. novembra. V Šarišskej galérii (ŠG) v Prešove sa prezentuje dovedna 11 poľských maliarov, grafikov a sochár s kolekciou 85 prác.

Podľa riaditeľky ŠG Marty Hrebíčkovej ide o reprezentatívnu výstavu renomovaných umelcov, ktorá rozsahom prezentácie súčasného moderného poľského umenia nemá v doterajšej vyše 50-ročnej histórii galérie obdobu. Sporadicky sa umelci z krajiny severných susedov SR v Prešove prezentovali. Naposledy sa tu predstavil na samostatnej výstave sochár Andrzej Szarek. Okrem jeho prác môže verejnosť vidieť aj diela ďalších troch žien a siedmich mužov. Všetci sú absolventi výtvarných akadémií predovšetkým z Krakova, ale aj z Varšavy, Gdanska a Wroclawi. Všetci sú členmi Zväzu poľských výtvarných umelcov, miestnej organizácie v Nowom Saczi.
Viacerí výtvarní umelci z Prešova a okolia už boli v Poľsku na základe partnerskej dohody o spolupráci medzi oboma mestami, predovšetkým na výtvarných salónoch. Mimoriadne uznanie sa ušlo predovšetkým Edite Vološčukovej a Anne Hausovej.
Výstava Od susedov bude v ŠG inštalovaná do nedele 14. decembra t. r.

(jj)
 

Vyberte región